środa, 17 sierpnia 2011

Pierogi z kapustą i pieczarkami.


FARSZ:
- 700 g pieczarek
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula cukrówka
- przyprawy wg uznania
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej
- 2 kostki rosołowe
CIASTO:
- 1 kg mąki
- 0,75 l mleka
- szczypta soli
- 2 jajka

Kapustę wyduszamy, aby pozbyć się zbędnej wody i kwasu, po czym ją gotujemy przez ok. godzinę. Wykładamy na durszlak i wyduszamy raz jeszcze. Pozostawiamy, aż pieczarki będą gotowe- je natomiast kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą, dusimy na małym ogniu z dodatkiem 3 łyżek oleju, podlewamy wodą. Dodajemy 2 kostki rosołowe i wcześniej odciśniętą kapustę. Dusimy wszystko razem ok. 40 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem, odparowujemy, dodajemy bułkę tartą i jajko. Pozbywamy się wody, przekladamy do salaterki i schładzamy farsz. 
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, wypełniamy farszem. Na patelni tropimy boczek z cebulką na okraszenie pierożków. Pierogi gotujemy aż wypłyną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz