sobota, 6 sierpnia 2011

Drożdżowe bułeczki babci Andzi.

Kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje na wsi, w każdy sobotnie poranek budził mnie zapach drożdżowych bułeczek z jabłkami, które były wypiekane w ilościach nieograniczonych...


Składniki:
ROZCZYN                    CIASTO                       NADZIENIE
szklanka mleka                kilo mąki                       4 jabłka
40g drożdży                    3 łyżki masła                  szczypta cukru
2 łyżki cukru                   5 łyżek cukru
3 łyżki mąki                    3 jajka

Podgrzewamy mleko, wsypujemy do niego drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i mąkę cały czas mieszając. Wkładamy do letniego piekarnika. Roztapiamy masło. Gdy rozczyn powiększy swoją objętość wyciągamy i przekładamy do miski. Wbijamy całe jajka, dodajemy ostudzone masło, cukier i szklankę mąki. Wyrabiamy w między czasie dodając mąkę, tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ponownie wkładamy do letniego piekarnika i czekamy, aż urośnie. Blachę smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto, formujemy z niego niewielki placek i napełniamy go łyżką nadzienia (tj. wcześniej pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy na wolnym ogniu uzupełniając wodę, by się nie przypaliły. Powinny mieć konsystencje dżemu). Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut

2 komentarze:

  1. "kilo mąki". Boże, ile tego musiało wyjść! Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne bułeczki. Chętnie sięgnęłabym po taką. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń