niedziela, 11 grudnia 2011

Conchiglioni z mozarellą w sosie pomidorowym.

Składniki:
(nadzienie)
-500g mielonego mięsa wieprzowego
-1 cebula
-400g pomidorów z puszki
-sól, pieprz
-oliwa, bazylia

-makaron conchigilioni nr 55
-tarta mozarella

(sos)
0,5 litra bulionu
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, mąka

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zbrązowieje. Po 10 minutach dodajemy pomidory w puszce i gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz i bazylię.

Makaron gotujemy zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, a następnie nadziewamy mięsnym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy mozarellą.
Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia sera.

1 komentarz: