wtorek, 9 sierpnia 2011

Roladki wieprzowe z marchewką

Nie przepadam za smażonymi na oleju kotletami, jednak to danie wyszło rewelacyjnie! Oczywiście użyłam oliwy z oliwek, która ostatnio zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Obiad trochę niedzielny, jednak zdecydowanie polecam, kiedy macie ochotę na ciekawą alternatywę dla zwykłego schaboszczaka.



  • 2 plastry wieprzowiny
  • 250 dag marchewki
  • pół cebuli cukrówki
  • dwie łyżki śmietany
  • panierka (bułka tarta/ sezam/ płatki)
  • białko
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tartce i dużych oczkach. Dusimy na 2 łyżkach oliwy. Cebulę kroimy drobniutko i wsypujemy do marchewki dusząc ok 10 minut. Do warzyw wkruszamy kostkę rosołową. W razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy i dusimy do miękkości, po czym dodajemy śmietanę, mieszamy i odparowujemy. Zostawiamy do częściowego wystudzenia.
Wieprzowiną rozbijamy, opruszamy solą, nakładamy porcję marchewkowej masy i zwijamy. Roladki obtaczamy w białku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ryżem i dowolną surówką- u mnie marchewka z octem jabłkowym.

4 komentarze: