Nie przepadam za smażonymi na oleju kotletami, jednak to danie wyszło rewelacyjnie! Oczywiście użyłam oliwy z oliwek, która ostatnio zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Obiad trochę niedzielny, jednak zdecydowanie polecam, kiedy macie ochotę na ciekawą alternatywę dla zwykłego schaboszczaka.
- 2 plastry wieprzowiny
- 250 dag marchewki
- pół cebuli cukrówki
- dwie łyżki śmietany
- panierka (bułka tarta/ sezam/ płatki)
- białko
- oliwa z oliwek do smażenia
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tartce i dużych oczkach. Dusimy na 2 łyżkach oliwy. Cebulę kroimy drobniutko i wsypujemy do marchewki dusząc ok 10 minut. Do warzyw wkruszamy kostkę rosołową. W razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy i dusimy do miękkości, po czym dodajemy śmietanę, mieszamy i odparowujemy. Zostawiamy do częściowego wystudzenia.
Wieprzowiną rozbijamy, opruszamy solą, nakładamy porcję marchewkowej masy i zwijamy. Roladki obtaczamy w białku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ryżem i dowolną surówką- u mnie marchewka z octem jabłkowym.
to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńNo faktycznie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe schabowe, dla mnie bomba :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł i pyszny:)))
OdpowiedzUsuń