niedziela, 7 sierpnia 2011

Placek z cukinią

Ciekawa alternatywa dla zwykłego chleba. Ciasto przypomina zwykły placek, jednak dzięki słonemu posmakowi cukinii doskonale nadaje się zarówno do kanapek jak i do jedzenia bez niczego.






Składniki:
2szkl. mąki
40g drożdży
1 jajko
250 g cukinii
szklanka wody






Mąkę wsypać do  miski, w środek rozkruszyć drożdże (świeże, nie instant). Wlać taką ilość wody, aby ciasto stało się lekko lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić. W tym czasie zetrzeć na tartce cukinię (u mnie żółta), blat podsypać mąką i wyłożyć lekko wyrośnięte ciasto, które wyrabiamy. Jeśli klei się zbyt mocno należy podsypać je mąką. Dodajemy odsączoną cukinię, po czym odkładamy na ok. 45 minut.  Po tym czasie ciasto wykładamy, ponownie zagniatamy i odkładamy jeszcze na jakieś 50 minut. Po tym czasie smarujemy keksownice oliwą z oliwek i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięte ciasto ( można jeszcze zagnieść). Pieczemy 50 minut.

1 komentarz: